Kuukauden yritys

Yksilöllisyys ja laatu Nippanapan valttikortteina

Nippanapan perustuotevalikoimiin kuuluvat etenkin laukut, salkut, reput, lompakot ja vyöt. Nippanapasta voi myös tilata toiveidensa ja tarpeidensa mukaisia nahkaesineitä kuten kenkiin sopivat käsineet ja laukun. Erikoisiakin toiveita toteutetaan: Anja ja Jussi Neirtamon osaavissa käsissä on syntynyt esimerkiksi koiralle lapinvaellukselle tarkoitettu satulalaukkua muistuttava liivi, jossa koira kantaa itse omat juomansa vaelluksen aikana.

Nippanapan laaja valikoima tyydyttää vaativankin asiakkaan tarpeita ja mieltymyksiä.

Käsityöläisyys on myös elämäntapa

”Kaikki lähti liikkeelle oikeastaan sattuman ja kokeilun kautta. Meillä oli vanha ompelukone, nahkoja ja tekemisen intoa. Heittäydyttiin hommaan suin päin, suunniteltiin ja korjattiin laukkuja ja tuntui hyvältä kun asiakkaat tykkäsivät”, Jussi ja Anja Neirtamo muistelevat yrityksensä syntymistä vuonna 1975.

Jussi Neirtamosta piti tulla juristi, mutta lakiopinnot jäivät kun nahkatyöt veivät mennessään. Anja Neirtamolla on pukuompelijan koulutus. Nippanappa toimi ensimmäiset kymmenen vuotta Kruununhaassa Snellmaninkadulla, aluksi nimellä Kapsäkki. Nykyiset, noin sadan neliön tilat, sijaitsevat kivijalassa Liisankadulla. Myymälän yhteydessä oleva työpaja vie neliöistä noin puolet. Laajentamissuunnitelmia pariskunnalla ei ole.

”Tulotason maksimoiminen ei ole koskaan ollut meille tärkeintä. Olemme halunneet jättää aikaa ja tilaa myös muulle elämälle. Yrittämisen pitää olla mukavaa. Liian kova tahti polttaa loppuun”, Jussi Neirtamo toteaa.

Työ on Neirtamoille paitsi elämäntapa myös harrastus.

”Nahka on luova materiaali. Uuden luomista on kiva harrastaa. Töissä rakentelemme laukkuja ja mökillä kivipuutarhoja.”

Neirtamot kertovat ideoivansa tuotteitaan ”tikapuuperiaatteella” toinen toistensa ideoita yhdessä täydentäen. Anja Neirtamon vastuulla on etenkin käsilaukkumallistojen ja laukkuihin sopivien käsineiden ja lompakoiden suunnittelu, Jussi Neirtamon erikoisalana on parkkinahan värjääminen ja parkkinahkatuotteiden valmistaminen. Valtaosa tuotannosta tehdään omin voimin alusta loppuun asti käsityönä, mutta isompia eriä teetetään alihankkijalla ja esimerkiksi hansikkaat tulevat myyntiin kotimaisilta laadukkailta käsinevalmistajilta, jotka valmistavat myös tilauseriä yksinoikeudella Nippanapalle. Valikoimista löytyy myös kotimaista strutsinnahkaa, jota on nappanahkavalikoiman tapaan tarjolla lähes kaikissa sateenkaaren väreissä.

Nippanapan työhuoneen helmi on yli satavuotias satulasepän ompelukone.
Sähkömoottorilla uudistettu kone on päivittäisessä käytössä.

Ei tarvetta mainostaa

”Emme oikeastaan koskaan ole satsanneet mainostamiseen tai markkinointiin. Tyytyväiset asiakkaat tuovat uusia asiakkaita”, Jussi Neirtamo kertoo.

Anja ja Jussi Neirtamoa talouden taantuma ei huoleta.

”Edellinen lamakaan ei vaikuttanut meihin. Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat yksilöllisiä ja laadukkaita tuotteita.”

Nippanapalla on uskollinen ja vakiintunut asiakaskunta.

”Viime vuosina myös nuoret ovat löytäneet liikkeemme. On hieno asia, etteivät kaikki nuoret halua vain merkkituotteita. Moni on valmis panostamaan omaleimaisuuteen sekä hyvään laatuun.”

Nippanapan asiakkaat arvostavat käsityöperinnettä ja sitä, että voivat asioida suoraan työn tekijän kanssa.

”Tekijä antaa kasvot tuotteelle. Suhde tavaraan muuttuu ja tavara personoituu, kun tietää ja tuntee tekijän”, Jussi Neirtamo pohdiskelee.

 

Neirtamon perheyrityksessä kummatkin ovat sekä juoksupoikia että johtajia.

Kruununhaassa ainesta ”Helsingin Gamla Staniksi”

Anja ja Jussi Neirtamon Nippanappa on yksi harvoista Kruununhaan kivijalkayrittäjien konkareista.

”Mekin harkitsimme esimerkiksi Fredalle lähtöä 80-90-luvuilla kun kivijalkakauppojen tilalle vyöryi toimistoja. Onneksi Krunikka on nyt elävöitynyt ja pahin sälekaihdinaika on jäänyt taakse”, Jussi Neirtamo sanoo.

Neirtamot kiittelevät kahta hanketta, jotka ovat toimineet Kruununhaan alueella pienyritysten parissa. Toinen on työ- ja elinkeinoministeriön ja Tekesin hallinnoima Tykes-hanke, jossa oli mukana myös Helsingin kaupungin elinkeinopalvelu ja jonka tavoitteena oli alueen pienyritysten elinvoimaisuuden ja keskinäisen yhteistyön kehittäminen. Toinen merkittävä hanke on opetushallituksen koordinoima pienyritysten neuvontaan ja koulutukseen keskittyvä Vinke-hanke. Tykes-hanke innosti yrittäjiä mm. kehittämään ja perustamaan oman yrittäjäyhdistyksen ja Vinke-hankkeen avulla mm. rakennettiin nettiportaali.
”Vinke-hanke innosti minuakin koskemaan ensimmäisen kerran elämässäni tietokoneeseen. Sain apua ja ohjausta ja tein itse yrityksemme verkkosivut kaksi vuotta sitten, Jussi Neirtamo kertoo.

Neirtamot uskovat Kruununhaan kiinnostavan myös ulkomaisia matkailijoita, jotka eivät välttämättä löydä alueelle lainkaan.
”Helsingin matkailuvirrat ohjautuvat varsin suppeille alueille. Krunikassa olisi ainesta ’Helsingin Gamla Staniksi’, mutta Krunikkaa pitäisi tuoda esille nykyistä paljon enemmän esimerkiksi kaupungin matkailutoimen julkaisuissa.”


Lisätietoja: www.nippanappa.fi ja www.krunikanyrittajat.fi

 

Teksti ja kuvat: Päivi Arvonen